top of page

Érzelmekre fókuszáló párterápia

A kapcsolati elakadások, érzelmi konfliktusok rövid, 10-20 üléses, integratív megközelítés. Alapvetően a kötődési szükségletekre helyeződik a hangsúly, mivel a kapcsolati konfliktusok hátterében korábbi kötődési sérüléseket feltételez.

A módszert az 1980-as években Sue Johnson és Les Greenberg alkotta meg. kiindulási pontja, hogy a kötődés az intim kapcsolatok legalapvetőbb jellemzője. Az a szakmai tapasztalat, hogy mindenki a saját korábbi élményei, kötődési mintái alapján értelmezi a másik közléseit. Ennek mentén a kapcsolati konfliktusok szélsőséges mértékben felerősödhetnek.

Terápiás cél: A kötődéssel kapcsolatos félelmek feltárása, bizonytalanságok feloldása, biztonságos kötődés elősegítése. A folyamat irányát nem a pár egyéni céljai határozzák meg, hanem a pár közös kapcsolati célkitűzése, a párkapcsolat tagjainak stabil érzelmi biztonságának kialakítása és fenntartása.

Egy terapeuta vezetésével történik, annak érdekében, hogy a pár eltérő érzelmi szempontjai hatékonyabban integrálhatók legyenek. A terapeuta ezáltal jobban segíti a kölcsönös nézőpontok megértését, szintetizálását.

bottom of page