top of page

Autogén tréning, progresszív relaxáció

A szorongás és a hozzá kapcsolódó vegetatív tünetek (alvászavar, fáradékonyság, fejfájás, dekoncentráltság, szapora szívritmus, légszomj, pánikroham, gombócérzés, vérnyomás-emelkedés, fejfájás, izomfeszülés stb.) kezelésére, csökkentésére alkalmazható. Az autogén tréning és relaxáció ezt a negatív folyamatot fordítja át, melynek során megtanulunk, figyelmünk koncentrálásával pozitív testi érzéseket kiváltani. Az izomlazító, keringésjavító és belső szervek működésére ható , egymásra épülő gyakorlatok elsajátítása és begyakorlása révén nagyobb kontrollt nyerhetünk a testi működésünk, tüneteink felett.

Cél a hatékonyabb pihenés, fizikai és idegrendszeri regeneráció, stressz oldása, a vegetatív idegrendszeri működésünk szabályozása.

Technika: fekvő vagy ülő helyzetben történik, egyénre szabottan, 12-14 hetes tanfolyam keretében, mely az otthoni önálló gyakorlásra is épít.

Az autogén tréningnek nevezett relaxációs eljárást, - amely megszünteti a terapeutától való függőséget  -, Johannes Heinrich Schultz német pszichiáter fejlesztette ki a XX. század elején. Orvostanilag erősen megalapozott, sokat kutatott relaxációs módszer.

Amint azt a neve is mutatja, saját erőnket használja fel, erősíti a test természetes öngyógyító folyamatait. Nagymértékben hozzájárul életminőségünk javulásához és egészségünk megőrzéséhez.

A módszer lényege, hogy úgy nevezett önmagunkra irányuló passzív figyelemmel testi-lelki-szellemi harmóniát, ellazultságot hozunk létre.  Az autogén tréning módszerének elsajátítása a passzív koncentráción keresztül lehetővé teszi a stressz csillapítását, immunrendszerünk erősítését.

Az Edmund Jacobson-féle progresszív relaxáció az izmok aktív megfeszítésén, majd ellazításán alapul. Alkalmazása során egyes izmok megfeszítésének és ellazításának váltakoztatásával, valamint az izomtónus tudatosításával fokozatosan oldhatja a szorongást.

Az aktuálisan induló csoportok itt érhetőek el.

bottom of page