top of page

Tudatos jelenlét

moon-3837832_640.jpg

A tudatos jelenlét, más néven mindfulness, egy olyan állapot, amelyben teljes figyelemmel és elfogadással éljük meg a jelen pillanatot.  Elménk hajlamos múltbeli eseményeken vagy a lehetséges jövőbeli kihívásokon megragadni, ezzel elveszítve a jelen pillanat értékét. A mindfulness segít kikapcsolni ezt a kettős mozgásmintát, és visszahozni a figyelmet a jelenbe. Ez lehetővé teszi, hogy kiszakadjunk a múlton való rágódás és a jövőn való aggodalmaskodás körforgásából és tudatosítsuk gondolatainkat, érzéseinket és környezetünket anélkül, hogy túlzottan elmerülnénk bennük. Ebben horgonypontot jelenthet a légzésünk, testünk érzetei vagy éppen a környezetünk hangjainak megfigyelése. A tudatos légzés segít a jelen pillanat érzékelésében, míg a testpászta arra ösztönöz, hogy észrevegyük és elfogadjuk testünk jeleit. Nem arról van szó, hogy elnyomjuk vagy megváltoztassuk az érzéseinket vagy gondolatainkat, hanem arról, hogy elfogadjuk azokat, és cselekedjünk tudatosan, figyelemmel az adott pillanatra.  A tudatos jelenlét nem csupán egy meditációs gyakorlat, hanem egy életmód is, amely számos előnnyel jár a mindennapi életünkben és segíthet abban, hogy mélyebb kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal és másokkal is.

A tudatos jelenlét gyakorlásának előnyei:

  • Stresszkezelés: A tudatos jelenlét gyakorlatai segítenek csökkenteni a stresszt, és megtanítanak arra, hogyan reagáljunk nyugodtan és egyensúlyban a kihívásokra

  • Szorongás leküzdése: A tudatos jelenlét segít felismerni és elfogadni érzéseinket, így könnyebben kezelhetjük a szorongást

  • Jobb alvásminőség: Az elme lecsendesítés segít a nyugodt alvásban, ami javítja az általános életminőséget.

  • Emocionális egyensúly: A tudatos jelenlét megerősíti az érzelmi intelligenciát, segítve az érzelmek tudatos kezelését.

  • Belső béke és harmónia: A rendszeres gyakorlás révén elérhetjük a belső béke és harmónia állapotát, amely hozzájárul az életminőség javulásához.

Az aktuálisan induló csoportok itt érhetőek el.

bottom of page